Cirkófűtés egyszerűen és energiatakarékosan

Manapság a legelterjedtebb fűtési forma nem más, mint a cirkófűtés, hiszen ez a technológia nemcsak korszerű, könnyen kialakítható és hosszan tartó, de rendkívül hatékony, megbízható és biztonságos is. A cirkó fűtés kiépítése bármely társasházi lakás vagy családi ház esetében egyszerű, ráadásul a legmodernebb mai kombirendszerek a melegvíz-ellátást is biztosítják.

 

A cirkórendszerek működése

A cirkórendszerek működése rendkívül egyszerű. A gáztüzelésű kazán felmelegíti a rajta áthaladó hideg vizet, amit a lakásban kiépített csővezetéken keresztül szivattyú segítségével juttat el a radiátorokig, illetve vezet át a padlófűtésen. A kazán a fűtés teljes időtartama alatt keringteti (innen az elnevezés), újra és újra felmelegíti a vizet.
A legmodernebb cirkórendszerek úgynevezett kombicirkók, amelyek nemcsak a fűtést biztosítják, de meleg vizet is szolgáltatnak. Az ilyen készülékek két csőkimenetellel rendelkeznek, amelyek közül az egyik a használati meleg vizet, a másik a fűtési rendszerben keringő meleg vizet szolgáltatja.

Funkció szerint két típust különítünk el:

 • Fűtő cirkó: olyan cirkórendszerű gázkazán, amely kizárólag fűtésre alkalmas. Ez a megoldás általában a régebbi típusú rendszerekre jellemző.
 • Kombi cirkó: egyben biztosítja a fűtést és a háztartási meleg vizet. A kombi cirkó átfolyásos működési elvet használ, azaz a rajta keresztül áthaladó hideg vizet, valamint a visszaáramló, a fűtés során valamelyest lehűlt vizet hevíti fel.

Működési elv szerint három típust különböztetünk meg:

 • Nyílt égésterű cirkó: ezek a típusú berendezések a közvetlen környezetükből, a telepítési helyiségből veszik az égéshez szükséges oxigént. Néhány éve még forgalomban voltak ezek a típusok is, így manapság is elterjedtek, ám új berendezések nem kaphatók.
 • Zárt égésterű cirkó: ezek a készülékek a lakótéren kívülről veszik fel az égéshez használt oxigént, ezért az égéstermékeket elvezető kéményen kívül egy friss levegőt beáramoltató csövet is igényelnek.
 • Kondenzációs cirkó: ezek a berendezések olyan zárt égésterű cirkók, amelyek képesek a füstgázzal távozó hőt is felhasználni, így akár 20%-kal is növelve a hatásfokot. Ez a ma használatos legmodernebb fűtési, illetve melegvíz-használatot biztosító gáztüzelésű berendezés.

Melyek a kondenzációs cirkófűtés előnyei?

 • Kis helyet foglal el
 • Nagy hatásfokú
 • Energiatakarékos
 • Csendes
 • Kombicirkó esetén a meleg víz folyamatosan rendelkezésre áll
 • Költséghatékony
 • Biztonságos

 

Kazánok karbantartása

A cirkórendszerek hatékony működéséhez elengedhetetlen az éves karbantartás. Ilyenkor egy szakképzett fűtésszerelő megtisztítja a kazánt, a fűtéstálcát, a magát a tűzteret, illetve megvizsgálja a vezérlő működését és a gáztömörséget. A rendszeres időközönként elvégzett karbantartással lehetséges optimalizálni a gázfogyasztással járó költségeket, illetve megnövelni a berendezés élettartamát.

 

Kazáncsere profiktól

Egy lakásfelújítás alkalmával a legtöbben a belevágnak a fűtéskorszerűsítésbe is, azonban nemcsak ilyenkor lehet szükség cirkócserére. A cirkórendszerek hosszú életűek, ám a régebbi, húsz vagy akár harminc éves, nyílt égésterű kazánok már cserére szorulnak. Amennyiben régi tüzelőberendezése meghibásodik, a jogszabályok szerint ma már csak a legmodernebb és legenergiatakarékosabb kondenzációs kazán építhető be.

Korszerűsítené fűtésrendszerét? Mivel minden lakás más és más megoldást igényel, mi személyes felmérés után minden esetben egyedi árajánlatot adunk. Keresse kollégáinkat, és váltson Ön is modern, kondenzációs kazánra!