kéménybélelés

MIÉRT VAN SZÜKSÉG A KÉMÉNYEK BÉLELÉSÉRE?

Az égéstermék lehűlése következtében a benne található víz kicsapódik, tehát kondenzvíz keletkezik, amely erőteljesen savas PH értékű. Ez a savas folyadék igen komoly károkat okozhat a kéményelemek illesztéseinél, különösen a téglából épített régi típusú kémények esetén. Ez a savas folyadék ugyanis folyamatosan roncsolhatja és pusztíthatja a habarcsot, ennek következtében a meggyengült falszerkezet miatt leszűkülhet a keresztmetszet és eldugulhat a kémény. Ebben az esetben az égéstermék és a keletkezett szén-monoxid (CO) nem tud a kürtőn keresztül a szabadba távozni, és nagy eséllyel visszajuthat a belső térbe. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, mely mérgező és halált okozhat! Előzzük meg a bajt és minél előbb béleltessük ki kéményünket szakszerű, hozzáértő kivitelező segítségével. Tekintetbe véve az így keletkező károkat és veszélyt, könnyen belátható, hogy a kéménybélés ára gyorsan megtérül, hiszen ez a munkálat voltaképpen befektetés a biztonságos és hosszú élettartamú fűtési rendszer kialakításába.

MIÉRT VAN SZÜKSÉG KÉMÉNYBÉLELÉSRE, HA AZ KORÁBBAN KÖZEL FÉL ÉVSZÁZADIG MEGFELELT?

Egy a kéményépítéssel vagy kémények bélelésével foglalkozó szakember ezzel a feltett kérdéssel nap, mint nap szembesül.
A válasz erre persze rendkívül egyszerű: A téglakéményeket anno nem gázfűtéshez tervezték!
Mint már az előző fejezetben is kifejtettük, a gázfűtés során a távozó füstgáz hűlésé esetén olyan savas kémhatású kondenzvíz keletkezik, ami marja, korrodálja a vakolatot, kötőanyagot, amelyekkel a legtöbb téglakémény épült. Azt követően, hogy a vakolat lepergett vagy leesett nagyobb foltokban a kémény belső faláról, a kondenzátum elkezdi roncsolni és elpusztítani a téglák közötti kötőanyagot is, és egyszerűen beomlik a kémény. A falon belüli károsodás sokáig nem is látható, így a végeredmény egy súlyos káresemény megjelenésével válik láthatóvá. Ettől a folyamatos állagromlástól véd tehát elsősorban a kéménybélelés.

Bélés nélküli elörgedett rossz téglakémény

A fenti fotón jól látható, hogy a béleletlenség miatt a kémény falazata meggyengült, a kötőanyag hiányának következtében. Ráadásul ez csak a probléma egyik oldala, hiszen a béleletlen kémények esetében a távozó égéstermék az egyenletlen felületen keresztül a rosszabb közegellenállás miatt sokkal nehezebben távozik, mint egy bélelt kémény esetében. Egyebek mellett az sem elhanyagolható tényező, hogy mint minden egyes felújítás, a kéménybélelés is növeli az ingatlan értékét és biztonságát. Új kémény építése esetén pedig nem is kérdés, hogy csak megfelelő minősítéssel rendelkező kéménytípust válasszunk.

VÁLLALJUK:

  • Kondenzációs kazánokhoz
  • Nyílt és zárt égésterű készülékekhez
  • Gáz, szilárd és vegyes tüzeléshez
  • Cirkó, vízmelegítő, fali melegítő, cserépkályha, konvektor, kandalló kéményéhez utólagos kéménybélelések elvégzést szakszerűen és garanciával.

KÉMÉNYBÉLELÉS akár BONTÁS NÉLKÜL is

A mai korszerű anyagoknak köszönhetően olyan gyakori problémák megoldása is lehetséges, mint a kürtő szűk/változó belső keresztmetszete vagy az un. elhúzás. Bizonyos esetekben falbontás nélkül is elvégezhető a kémény korszerűsítése. Ennek köszönhetően jelentős költségeket takaríthatunk meg, mivel nincs szükség kőműves és festő szakember segítségére a munkálatok befejezéséhez.
A kéménybélelés árak alakulását illetően fontos tudni, hogy mindig egyedi árajánlatot adunk a megrendelőinknek. Ennek oka, hogy gyakorlatilag nincs két egyforma kémény. A nélkülözhetetlen helyszíni felmérés során ismerjük meg az egyes kémények műszaki specifikációit és a költségeket alakító egyéb környezeti tényezőket, amelyek alapján pontosan meghatározhatók a hagyományos és a kondenzációs kéménybélelés költségei. Lépjen kapcsolatba szakembereinkkel!